Nasza historia: z pasją od pierwszego dnia

Gdzie to wszystko się zaczęło

Działalność Goodvalley sięga korzeniami 1980 roku, kiedy narodziła się idea nowego sposobu produkcji żywności – wysokiej jakości, a jednocześnie mniej obciążającej środowisko niż tradycyjne uprawy. W 1994 roku grupa Duńczyków pod przewodnictwem Toma Axelgaarda dostrzegła potencjał w przeniesieniu duńskiej wiedzy i doświadczenia w nowoczesnej produkcji trzody chlewnej do nowo powstających państw po rozpadzie Związku Radzieckiego. Tak powstało Goodvalley.

1994

Stawiamy pierwsze kroki w Polsce. W samym środku pola kukurydzy powstaje gospodarstwo, które ma zminimalizować transport paszy i połączyć wszystkie elementy produkcji w jednym miejscu. To początek naszej drogi do bardziej zrównoważonego rolnictwa.

1999

Rozwijamy się dalej. W pobliżu farm powstaje zakład ubojowy, który pozwala nam stworzyć podwaliny modelu „od pola do stołu”.

2004

Po udanym starcie w Polsce wyruszamy do Ukrainy. Chcemy dzielić się doświadczeniem i kontynuować budowę lokalnej produkcji w regionie z dużym potencjałem.

2005

Otwieramy naszą pierwszą biogazownię w Polsce. Odpady produkcyjne zamieniamy w zieloną energię, która ogrzewa nasze farmy i trafia do sieci energetycznej. Do 2011 roku działa już osiem biogazowni, a Goodvalley w tamtym czasie staje się największym producentem biogazu rolniczego w Polsce.

2011

Pierwsza biogazownia powstaje także w Ukrainie – to kolejny krok w stronę zamkniętego, zrównoważonego obiegu.

2014

Nasze starania zostają docenione. Goodvalley otrzymuje nagrodę Transformational Business Award od The Financial Times i Banku Światowego za innowacyjne, przyjazne klimatowi rozwiązania.

2016

Kolejnym krokiem było przeniesienie naszego odpowiedzialnego podejścia na półki sklepowe. Wprowadzamy pierwsze markowe produkty wieprzowe Goodvalley.

2019

Dbamy nie tylko o to, co w środku, ale i o opakowanie. Nasze produkty trafiają do klientów w materiałach pochodzących z recyklingu i nadających się do ponownego przetworzenia.

2022

Na polskim rynku pojawia się nowa marka – Dolina Dobra. Nazwa lepiej oddaje nasze wartości i jeszcze bardziej zbliża nas do konsumentów.

2024

Świętujemy dwie ważne rocznice – 20 lat wa Ukrainie i 30 lat w Polsce. To dekady innowacji, pracy i pasji do zrównoważonego rolnictwa.

2025

Mija 20 lat od uruchomienia naszej pierwszej biogazowni. Biogaz stał się filarem naszej wizji zintegrowanego i przyjaznego naturze rolnictwa. Dziś idziemy o krok dalej - mamy ambicję być jedną z pierwszych firm w Polsce, które będą produkować biometan i wprowadzać go do sieci.