Zrównoważony rozwój w praktyce - jak tworzymy żywność w harmonii z naturą

Dla zrównoważonej przyszłości

Realizujemy produkcję rolno-spożywczą z poszanowaniem środowiska naturalnego, ograniczając emisję gazów cieplarnianych na każdym etapie produkcji. Jest to możliwe dzięki przyjętej przez nas koncepcji prowadzenia przedsiębiorstwa i wdrożonym technologiom. Przeczytaj, jak to robimy.

Precyzyjne rolnictwo

Jednym z czynników, który przyczynia się do tego, że nasze emisje są o połowę niższe niż średnie emisje firm rolniczych w Unii Europejskiej, jest precyzja. To pozwala nam ograniczyć transport, jak również wykorzystanie zasobów.


W precyzyjnych działaniach wspierają nas nowe technologie, dzięki którym możemy zbierać i gromadzić dane z naszych pól. Wykorzystujemy technologię GPS oraz drony w połączeniu z narzędziami pozwalającymi badać zawartość składników mineralnych w glebie, a także wysokość plonów na poszczególnych fragmentach pól, dzięki czemu dokładnie wiemy, w którym miejscu potrzebne jest zastosowanie nawozu.

Bioróżnorodność
i gleba

Zachowanie bioróżnorodności i techniki regeneratywne odgrywają kluczową rolę w ochronie klimatu, dlatego troszczymy się o to, aby nasze uprawy nie szkodziły florze i faunie, a służyły glebie. W tym celu pozostawiamy zazielenienia śródpolne, stanowiące naturalne ekosystemy.

Dbamy również o żyzność gleby, stosując zróżnicowany płodozmian oraz nawożenie masą pofermentacyjną – wyłącznie tam, gdzie jest to konieczne i przeważnie bezpośrednio do ziemi (aplikacja doglebowa), co pozwala ograniczyć parowanie i straty składników odżywczych - a tym samym - emisję gazów cieplarnianych. Dzięki temu gleba zyskuje większą zdolność zatrzymywania wody, co skutkuje także mniejszym jej zużyciem. Prace polowe redukujemy do minimum, rezygnując z orki, co zapobiega uwalnianiu podtlenku azotu – jednego z gazów cieplarnianych.

Własna energia z biogazu

Nasze działania koncentrują się na dalszym doskonaleniu i poszerzaniu modelu opartego na zasadach zrównoważonego rolnictwa i żywienia. Istotnym filarem tej strategii jest pozyskiwanie energii cieplnej i elektrycznej w biogazowniach rolniczych. W Goodvalley biogaz pełni wiele funkcji: energię elektryczną wykorzystujemy do zasilania naszych gospodarstw, energię cieplną do ich ogrzewania, a jej nadwyżki sprzedajemy do publicznej sieci w jednej z okolicznych miejscowości. Produkt końcowy, czyli nawóz organiczny przechowujemy w zbiorniku pofermentacyjnym, a następnie używamy go do nawożenia pól, na których uprawiamy rośliny, będące paszą dla naszych zwierząt. W ten sposób realizujemy ważną część naszego modelu - od pola do stołu.


W 2005 roku zbudowaliśmy i uruchomiliśmy pierwszą w Polsce biogazownię, a obecnie prowadzimy 8 biogazowni w Polsce oraz jedną w Ukrainie. Wraz z partnerami zewnętrznymi planujemy budowę kolejnych. Naszą ambicją jest, by zostać jedną z pierwszych firm w Polsce, które będą produkować biometan i wprowadzać go do sieci gazowej.

Lokalność i ograniczenie transportu

Gospodarstwa i zakłady produkcyjne, w których prowadzimy działalność znajdują się blisko siebie. Dotyczy to zarówno pól i ferm, jak i biogazowni, zakładów produkujących pasze oraz przetwarzających mięso. Taka organizacja pozwala nam ograniczać transport, skrócić łańcuchy produkcyjne i przyczynia się do ograniczenia śladu węglowego.

Tacki z recyklingu

Nasze produkty pakujemy w tacki pochodzące z recyklingu. To rozwiązanie pozwala nam nie przyczyniać się do zwiększania produkcji plastiku pierwotnego, a przetwarzać to, co zostało wcześniej wytworzone. Tacki z recyklingu to także niższe emisje gazów cieplarnianych.

Odpowiedzialne zarządzanie surowcami

Każdy produkt, który opuszcza gospodarstwa Goodvalley, niesie ze sobą historię odpowiedzialnych wyborów. Dla nas woda, energia i gleba to zasoby, o które dbamy każdego dnia. Dlatego uważnie kontrolujemy zużycie wody, energię elektryczną pozyskujemy z własnych biogazowni, a paliwo wysokoemisyjne wykorzystujemy wyłącznie tam, gdzie jest to naprawdę konieczne. Dzięki temu nasze rolnictwo staje się bardziej zrównoważone, a produkty trafiające na stoły konsumentów powstają z największą dbałością.

Bioasekuracja

W Goodvalley dbamy o zdrowie i dobrostan zwierząt, dlatego na naszych fermach obowiązują najwyższe standardy bioasekuracji. Ograniczony dostęp z zewnątrz, stały monitoring, szkolenia pracowników i starannie dobrane lokalizacje budynków inwentarskich sprawiają, że zwierzęta żyją w bezpiecznym środowisku. Bezkompromisowe zasady sanitarne, kontrola transportu oraz obowiązkowa kwarantanna nowych zwierząt dodatkowo chronią nasze stada.

„Pola miodowe”
w Goodvalley Polska

W ramach tzw. ekoschematów Wspólnej Polityki Rolnej UE 2023, w 2024 roku w Goodvalley na powierzchni 900 hektarów wysialiśmy rośliny miododajne. Wszystko po to, by stworzyć długotrwałe, produktywne i różnorodne gatunkowo tereny, przydatne dla pszczół i innych zapylaczy. Działanie to ma na celu ochronę obecności pszczół miodnych i dzikich owadów zapylających oraz bioróżnorodności. Program wymaga, aby na wyznaczonych terenach wysiano co najmniej dwa gatunki roślin miododajnych. W Goodvalley wybraliśmy facelię błękitną i ostropest plamisty. Są to rośliny nieprodukcyjne, tzn. nie są zbierane i pozostają na powierzchni po przekwitnięciu, dostarczając glebie cennej masy zielonej oraz wspierając bioróżnorodność poprzez zapewnienie pokarmu owadom i robakom.

Dobrostan zwierząt

W Goodvalley wierzymy, że dobrostan zwierząt i wysoka jakość żywności idą ze sobą w parze. Jesteśmy dumni z tego, że traktujemy nasze zwierzęta z troską i szacunkiem. Aby mieć pewność, że nasze działania w zakresie dobrostanu zwierząt są stale utrzymywane i doskonalone, konsekwentnie edukujemy i szkolimy pracowników w zakresie właściwej opieki nad świniami. Wprowadziliśmy także bezkompromisowe praktyki w zakresie bioasekuracji, które obejmują dokładne monitorowanie transportu paszy oraz zwierząt.