From field to table

Nowoczesna żywność produkowana w modelu od pola do stołu

Fundamentalną zasadą każdego etapu produkcji jest staranne przygotowanie - od prac polowych po ostateczne wytworzenie produktów, trafiających na stoły klientów – zawsze z poszanowaniem założeń zrównoważonego rozwoju oraz odpowiedzialnością za zasoby naturalne.

Zrównoważony rozwój od pola do stołu

Uprawiamy zboża

W Polsce i Ukrainie gospodarujemy łącznie na 31 400 ha ziemi, na której uprawiamy zboża, stanowiące bazę do produkcji pasz w naszych wytwórniach. Na polach wykorzystujemy wartościowy nawóz organiczny, który jest produktem końcowym produkcji biogazu lub nawozem naturalnym, pochodzącym bezpośrednio od zwierząt. Poprawia on jakość gleby i jest lepiej przez nią przyswajalny. Ma też o wiele niższy ślad węglowy niż produkowane z wykorzystaniem dużej ilości gazu ziemnego nawozy mineralne. 

Uprawiamy głównie pszenicę, pszenżyto, rzepak, żyto, soję (w Ukrainie) i kukurydzę. Stosujemy nowoczesne techniki rolnicze, takie jak systemy GPS, monitorujące stan gleb. Dzięki temu zmniejszamy zużycie nawozów, a tym samym ograniczamy nasz wpływ na środowisko - zboża przeznaczane są na pasze dla naszych zwierząt, nasiona rzepaku trafiają do olejarni, a biomasa roślinna jest wykorzystywana w naszych biogazowniach.

Zbieramy plony

Dbamy o to, by uprawiać nasze pola samodzielnie. Dzięki temu mamy pełną kontrolę nad każdym etapem produkcji zbóż. Korzystamy z nowoczesnych technologii i sprzętu - dzięki wprowadzaniu zasad rolnictwa regeneratywnego nasze maszyny pracują w sposób mniej inwazyjny dla środowiska.

Przygotowujemy pasze

W Goodvalley prowadzimy młyn paszowy, gdzie produkujemy pasze dla naszych zwierząt. Dzięki temu mamy pewność, że mieszanki są odpowiednio zbilansowane i zawierają wyłącznie najlepsze składniki, wspierające pozostawanie zwierząt w dobrym zdrowiu i osiąganie optymalnych przyrostów.

Hodujemy zwierzęta

Dbanie o dobrostan zwierząt jest częścią DNA Goodvalley, a naszym świniom antybiotyki podawane są wyłącznie wtedy, kiedy jest to konieczne dla wyleczenia z choroby i utrzymania zdrowia. Nasze standardy nie kończą się na spełnieniu wymogów unijnych - zapewniamy zwierzętom odpowiednią przestrzeń, dostęp do zabawek (tzw. materiałów wzbogacających) i stałą opiekę naszych pracowników. W naszych fermach utrzymujemy rasy Landrace i Yorkshire krzyżowane z Duroc.

Produkujemy wysokiej jakości mięso

Do produkcji naszych wyrobów nie używamy konserwantów. Dzięki krótkiemu łańcuchowi i kontroli każdego etapu produkcji, możemy brać całkowitą odpowiedzialność za jakość i walory zdrowotne naszego mięsa.

Produkujemy energię

W naszych biogazowniach przetwarzamy biomasę oraz pozostałości rolnicze ze wszystkich etapów produkcji. Dzięki temu wytwarzamy energię cieplną i elektryczną, która zasila nasze fermy oraz zakłady przetwórcze. Końcowym produktem biogazowni jest wartościowy nawóz organiczny, wykorzystywany na naszych polach. Dzięki temu zyskuje gleba, a cała produkcja staje się bardziej przyjazna dla klimatu.